
Чому кав’ярні мають вести свій бізнес відповідально? Все про першу українську кавову премію
Дізнаємося імена найкращих
Команда City Coffee Guide створила першу українську кавову премію "Зерно". 7 листопада вона оголосить імена найкращих у шести номінаціях:

1. Бренд обсмажування року: заради того, щоб всебічно оцінити номінантів, експерти створили великі чек-листи, у яких зачепили всі складові бренду.
2. Мінікав'ярня року: оцінюються кав'ярні із площею до 40 квадратних метрів.
3. Кав'ярня року: розглядаються всі великі кав'ярні, які увійшли в City Coffee Guide 2021.
4. Кавовий концепт року: номінація, задля якої розглядалися кав'ярні з особливим змістом. Наприклад, кав'ярня з магазином.
5. Кавовий маркетинг року: номінація за найкращий маркетинг у сфері кави.
6. Екопідхід року.
Редакцію BURO. особисто зацікавила номінація "Екопідхід року". Ми поспілкувались з екоконсультанткою Анастасією Мартиненко. Вона консультує компанії, організації та івенти, щоб знизити їхній екологічний слід, а також допомагає налагодити зменшення відходів, пропагує сортування, проводить лекції та навчальні курси на теми zero waste, свідомого споживання, кругової економіки та змін клімату.

Як обирали переможця в номінації "Екопідхід року"?
Наші критерії були дещо завищеними, але це свідоме рішення. Адже у питаннях заховані відповіді, проаналізувавши які можна побудувати дорожню карту для своєї кав'ярні. Ми оцінювали учасників за шістьма категоріями: відходи, використання води, використання електроенергії, комунікації, закупівлі та транспорт. А варіанти відповідей спонукали до впровадження змін. Наприклад, відповідь на запитання "Чи компостуєте ви органічні відходи?" учасники могли обрати із двох варіантів: "Ще ні" або "Вже так". Таким чином, саме лише опитування вже підштовхує до дій.
Наскільки важко було визначитися, чи багато було претендентів?
Обрати переможця було непросто, оскільки не було очевидного "лідера" за всіма критеріями. Однак загальна кількість балів і відсутність критичних зауважень допомогли визначитись із переможцем. Наступного року, сподіваюся, переможця буде визначити дуже важко, через велику кількість амбітних учасників, які відповідають майже всім критеріям!
На що насамперед звертали увагу при оцінюванні кав’ярень? Чим вони вас вражали?
Жоден з учасників не є ідеальною zero waste кав'ярнею, але багато з них роблять важливі кроки на шляху до зменшення свого екологічного сліду. Хтось вже сортує відходи і передає їх на переробку, а дехто навіть передає на утилізацію небезпечні відходи. Більшість учасників використовує у своєму просторі меблі, які вже були у вжитку і, таким чином, зменшує використання нових ресурсів. Особливо потішили учасники, які вже спілкуються з постачальниками з метою знизити вжиток одноразового пакування, а також ті, хто використовує свій простір і сторінки для поширення корисних екологічних звичок.
Поділіться своєю думкою, чому премія "Зерно", а зокрема номінація "Екопідхід року", важливі у сьогоденні? У чому полягає їхня місія?
Ми з організаторами одразу зрозуміли, що мета — не просто визначити, яка з кав'ярень утворює менше відходів. Нам важливо було показати, що екологічність кав'ярні не закінчується у смітнику. Адже екологічний слід від сучасної кавової індустрії є більшим. Ми сподіваємось надихнути власників кав'ярень на відповідальне ведення бізнесу та більш системні зміни. Подібна номінація вперше впроваджується в Україні, і це, на мою думку, чудовий початок руху у вірному напрямку!








Зауважимо, оголошення переможців пройде в онлайн-форматі. Відео зняте оператором Богданом Кінащуком. У ньому кожен має змогу дізнатися більше про історію City Coffee Guide, процес створювання премії від початку до кінця, оголошення переможців та мініінтерв'ю з усією командою "Зерна".


Переможці отримають унікальні нагороди у вигляді статуеток із зображенням кавових зерен, створених Денисом Грищуком. Вони прикрасять кав'ярні та обсмажувальні цехи переможців.


Читайте також:
Европейские фермеры требуют запретить называть "колбасой" продукты без мяса.
В Америке придумали колпаки для торта, защищающие от COVID-19.
Оставьте комментарий